SIX renoveert koepels van de Koninklijke Sterrenwacht België

De renovatie van de eerste koepel op de Sterrenwacht te Ukkel is een feit.

Na ongeveer 110 jaar was de dakbedekking  uit messing aan vernieuwing toe en heeft SIX de eer dit uit te voeren met de afdeling metalen dak-en gevelbedekking.

Door het elektrolytisch koppel tussen de dakbedekking en de draagstructuur en tevens door condens aan de binnenzijde van de koepel waren zowel de messing dakbedekking als de staalstructuur en hun onderlinge bevestigingen verregaand verweerd.

Het uitsluiten van alle contact tussen de nieuwe messing en de staalstructuur was, naast het op punt zetten van het openings- en draaimechanisme van de koepel, hier dan ook de grootste uitdaging.

Op de behandelde staalstructuur werd een houten bebording in visgraatmotief geplaatst. Deze houten bebording dient als draagvlak voor de nieuwe dakbedekking uit messing; die volgens het roevensysteem werd toegepast.
Hierdoor kan de telescoop opnieuw voor waarnemingen gebruikt worden en is ze voor de komende 150 jaar van een messing dakbedekking verzekerd.

Momenteel is de renovatie van de tweede koepel, “Hemelkaart” genaamd, aangevat. Na het vernieuwen van de koepel wordt het gebouw omgebouwd tot een voor het publiek toegankelijk museum.
Ondertussen staan de zes volgende koepels reeds vol ongeduld te wachten op hun renovatie.
Na voltooiing van de restauratie zullen de bezoekers van de Koninklijke Sterrenwacht in z’n volle glorie kunnen genieten.
 

Klik op de foto om te vergroten